Hendriks Coffee
Direct koffie bestellen

Optimale smaak van koffiebonen

Niets ruikt lekkerder dan de geur van verse koffiebonen en niets smaakt beter dan de koffie die hiermee is bereid. Met 1 promille vluchtige aromastoffen is koffie een van de meest aromatische voedingsmiddelen. Koffie is ook een kwetsbaar product, bij blootstelling aan zuurstof vervliegt het aroma, waarmee de smaak aanzienlijk afneemt. Uiteindelijk wordt de koffie smakeloos en muf.

Verse koffie

De verpakking van koffie is altijd voorzien van een houdbaarheidsdatum. Deze houdbaarheidsdatum is niets meer dan een datum tot wanneer de producent de smaak van de koffie garandeert. Koffie zal tot lang na deze datum gebruikt kunnen worden, alleen degenereert de smaak aanzienlijk. Koffie zal dus nooit bederven. Om te voorkomen dat de koffie niet meer verkocht mag worden, zul je in de supermarkt veelal koffie vinden met een vrij ruim bemeten houdbaarheidsdatum.

Hoe weet ik dan hoe oud mijn koffie is?

Branderijen die de betere kwaliteit koffie branden voorzien hun verpakking vaak van een branddatum. Aan de hand van deze datum is dus eenvoudig te bepalen hoe oud de koffie is.

Versheid

Onderstaand vindt u een indicatie van de tijd waarin de versheid van de koffie verloopt:

  • Gemalen koffie in de open licht: 20 minuten
  • Koffiebonen in een papieren zak: 1 tot 2 weken
  • Koffiebonen in een gelamineerde zak: 1 tot 2 maanden
  • Koffiebonen in een gelamineerde zak met ventiel: 4 tot 6 maanden
  • Koffiebonen in een blik met edelgas: 6 tot 10 maanden

Terug naar overzicht