Hendriks Coffee
Direct koffie bestellen

Vette koffiebonen

Feit: alle koffiebonen bevatten vetten ofwel oliën, maar bij de ene koffie zie deze vettige laag wel en bij de andere niet. Je leest en/of hoort veel over vette koffiebonen dat ze schadelijk zijn voor je machine en dat ze slecht zijn. Enkele vragen waarop wij antwoorden geven:

  • Hoe ontstaat de vettige laag op koffiebonen?
  • Zijn vette koffiebonen schadelijk voor mijn koffiemachine?
  • Hoe weet ik of ik vette koffiebonen koop?

 

Neem contact op met ons

Terug naar overzicht

Hoe ontstaan vette koffiebonen?

Zoals benoemd bevat iedere koffieboon oliën, maar de ene koffieboon meer dan andere. Zo bevatten Arabica koffiebonen minder oliën dan bijvoorbeeld Robusta koffiebonen. Maar vette koffiebonen zijn niet altijd Robusta koffiebonen. Er zijn meerdere factoren van invloed te weten:

  • Branding; De branding van de koffieboon is van grootste invloed op de vetheid. Een koffieboon reageert eigenlijk hetzelfde zoals popcorn en ‘popt’, ook wel crack genoemd, twee keer in een branding. Bij de tweede crack gaan de poriën van de koffieboon open en komen de oliën en dus vetten uit de koffieboon. Vooral bij donker gebrande koffie komt het voor dat de koffiebrander doorgaat met branden na de tweede crack en dus komt de vettige laag tevoorschijn.
  • Temperatuurwisselingen; Ook wisselingen van temperatuur van de verpakte koffie kan van invloed zijn. Te veel en te hoge wisselingen komt de vetheid niet ten goede.
  • Tijd; Hoe langer je koffie laat liggen na branding, hoe groter de kans is dat langzaam de vetten naar buiten komen door oxidatie. Dit zien wij vaak bij supermarkt koffie waarbij de time-to-market lang is en dat koffie pas na 4 tot 8 maanden in de schappen gekocht wordt. Met vers gebrande koffie is dus de vetheid aanzienlijk minder.

Zijn vette koffiebonen schadelijk voor mijn machine?

Nee, schadelijk zijn ze niet, maar de vettige laag laat wel zeker een spoor achter in je koffiemachine. De vettige laag blijft plakken in het bonenreservoir, je maaleenheid én rondom je zetgroep. Dit kan op de lange termijn voor problemen zorgen zoals:

  • Brugvorming in bonencontainer waardoor te weinig koffiebonen worden gemalen
  • Vetten blijven in maaleenheid achter wat zorgt voor een vlakke smaak én slechte doorvoer van gemalen koffie
  • Slecht lopende zetgroep door vervuiling, omdat koffieresten blijven plakken en tussen bewegende delen komt

Schadelijk zijn vette koffiebonen dus niet, maar onderhoud is hierbij erg belangrijk. Zorg dat je je machine op tijd reinigt én je zult vaker voor groot onderhoud je machine weg moeten brengen.

Hoe weet ik of ik vette koffiebonen koop?

Op de zak waarin de koffiebonen verpakt zitten staat eigenlijk nooit of de koffiebonen vet zijn. Eigenlijk weet je dit pas wanneer je de zak opent. Mocht je willen voorkomen dat je vette koffiebonen koopt, vermijd dan de ‘dark roast’ blends. Deze koffiebonen zijn donkerder gebrand, waardoor ze de tweede crack voorbij zijn en een vettig laagje op de bonen hebben. Wil je zeker zijn van droge koffiebonen dan kun je eens een kijkje nemen in ons assortiment. Al onze koffiebonen zijn met zorg geselecteerd dat deze niet een vettige laag zijn én zijn altijd vers gebrand!


 

Dit artikel is geschreven door Peter, onze eigen barista in huis. Heb je nog vragen?

Ik heb een vraag

Heb je een vraag over dit product? Stel je vraag hieronder via het formulier en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op (binnen enkele uren reactie!)