Hendriks Coffee
Direct koffie bestellen

Jura koffiemachines en melk; welke kun je gebruiken?

Er zijn zoveel soorten melk en met de komst van plantaardige vervangers van melk, zijn er nog meer alternatieven om uit te kiezen. Maar de vraag blijft, welke melk kun je nou ook gebruiken in je Jura koffiemachine en welke niet?

Wij gaan dit in dit artikel uitvoerig testen en laten je de verschillen zien tussen de verschillende soorten melk.

Inhoudsopgave

 

  1. Hoe krijg je eigenlijk melkschuim?
  2. Onze testopstelling
  3. Opschuimen met Melk
  4. Opschuimen met Opschuimmelk
  5. Opschuimen met Sojamelk
  6. Opschuimen met Havermelk
  7. Opschuimen met Amandelmelk & Kokosmelk
  8. Samenvatting testresultaten

1. Hoe krijg je eigenlijk melkschuim bij een Jura koffiemachine?

Door middel van stoom wordt de melk verhit in het opschuimgedeelte. Wanneer de melk verhit wordt naar 60 graden Celsius worden de melkeiwitten rekbaar en door het toevoegen van lucht ontstaat melkschuim.

Er zijn dus eiwitten nodig om een schuimlaag te krijgen, maar betekent dit dat magere melk even goed schuimt als volle melk?

Ja, magere melk schuimt even goed als volle melk, maar bij de stevigheid van het schuim komt een andere factor om de hoek kijken namelijk; vetten!

De vetten hebben een ondersteunende functie als stabilisator voor het schuim en zorgen voor een vollere en stevigere laag schuim. Tevens zijn de vetten ook van grote invloed op de smaak van het schuim. Hoe vetter de melk, hoe voller de smaak.

In de basis kunnen we dus stellen dat een volle melk dus het beste schuim geeft als het gaat om stevigheid en smaak.

Hieronder een video hoe het opschuimen bij de Jura Z10 gaat:


2. Onze testopstelling

Voor onze testopstelling gebruiken wij de nieuwe Jura Z10 Aluminium White. Met deze machine is het mogelijk om zowel melkschuim als warme melk te bereiden voor de perfecte Latte Macchiato en dat is wat wij in deze test gaan doen.

Wij gaan Latte Macchiato’s bereiden per iedere soort melk en houden hierbij de volgende instellingen aan;

Melk : 4 seconden
Melkschuim: 15 seconden
Pauzetijd: 20 seconden
Koffievolume: 45 ml

Hierdoor kunnen wij de verschillende melksoorten naast elkaar zetten en ze vergelijken. We vergelijken iedere soort met dus de standaard volle melk. Hiervoor pakken wij een houdbare volle melk van Friesche Vlag, omdat dit het meest gebruikt wordt.

Zo vergelijken wij iedere soort melk op de schuimbaarheid, stevigheid van het schuim én wat het doet met de smaak.


3. Opschuimen met melk

We beginnen met het opschuimen van de standaard soorten melk zoals magere melk, halfvolle melk en volle melk.

Zoals eerder gesteld zijn eiwitten van belang voor het creëren van melkschuim en zorgen vetten voor een stabiele en volle schuimlaag.

Wij testen de volgende soorten melk;

3.1 Friesche Vlag houdbare volle melk
3.2 Houdbare halfvolle melk
3.3 Houdbare magere melk
3.4 New Jersey volle melk
3.5 Elke Melk Verse volle melk


3.1 Friesche Vlag Houdbare Volle Melk

Houdbare volle melk is de meest gebruikte melk voor het opschuimen van cappuccino’s en latte macchiato’s (voordat er opschuimmelk op de markt kwam). Dit vanwege de verhouding van de melkeiwitten ten opzichte van de melkvetten die dus een mooie melkschuimkwaliteit geven én een mooie smaak.

De inhoud per 100ml:

Energie 279 kj / 67 kcal
Vet 3,6
– waarvan verzadigd 2,5
koolhydraten 4,7
– waarvan suikers 4,7
eiwit 3,7

Schuimbaarheid: GOED
De houdbare volle melk is geschikt voor het opschuimen van melk

Stevigheid melkschuim: GOED
Ook de stevigheid van het melkschuim is goed

Smaak: Zoals je verwacht van een normale cappuccino

3.2 Houdbare Halfvolle Melk

Halfvolle melk is wat bijna ieder huishouden wel in de koelkast heeft staan dus hierbij testen wij dit dan ook. Hier testen wij met houdbare halfvolle melk en niet met verse melk..

De inhoud per 100ml:

Energie 204 kj / 48 kcal
Vet 1,5
– waarvan verzadigd 1,1
koolhydraten 4,8
– waarvan suikers 4,8
eiwit 3,7

Schuimbaarheid: GOED
De halfvolle melk is goed schuimbaar

Stevigheid melkschuim: Voldoende
De stevigheid van het schuim is luchtiger dan het schuim van bijvoorbeeld volle melk dus daar merk je wel echt het verschil in de vetten

Smaak
Hierbij komt de smaak van de koffie een stuk meer naar voren en dan met name de bittere eigenschappen van de koffie.

3.3 Houdbare Magere Melk

Magere melk staat bekend om de 0% vet en is daarmee ook calorieënarm. Er zitten evenveel eiwitten in als bij volle of halfvolle melk dus in theorie zou de magere melk moeten schuimen, maar met het ontbreken van de vetten is het de vraag hoe deze schuim qua structuur eruit komt.

De inhoud per 100ml:

Energie 204 kj / 36 kcal
Vet 0,1
– waarvan verzadigd 0,1
koolhydraten 5
– waarvan suikers 5
eiwit 3,7

Schuimbaarheid: GOED
De halfvolle melk is goed schuimbaar

Stevigheid melkschuim: Matig
De stevigheid van het schuim is erg luchtig en heeft een soort structuur van badschuim in plaats van wat meer fluweelachtig.

Smaak
De melksmaak is hier erg zwak en betekent dat de koffie overheerst in de Latte Macchiato, hierbij zou een milde koffie geschikter bij zijn

3.4 Jersey volle melk

Jersey melk is een nog onbekende melk die zeker niet vergeten mag worden in dit rijtje van melkvarianten. Deze melk komt van het Jersey-koeienras, een oerras dat van nature een hoge gehalte vet en proteïnes bevat. Dat moet zeker wat goeds beloven voor het melkschuim!

De inhoud per 100ml:

Energie 385 kj / 93 kcal
Vet 6,0
– waarvan verzadigd 4,2
koolhydraten 4,4
– waarvan suikers 4,4
eiwit 4,2

Schuimbaarheid: GOED
De Jersey melk is zeer goed schuimbaar. Ten opzichte van volle melk schuimt deze melk nog beter. Alleen zien we een iets minder egaal oppervlak en zijn hier en daar nog wat grotere luchtbellen te zien in het schuim.

Stevigheid melkschuim: GOED
Ook de stevigheid van het melkschuim is goed en vergelijkbaar met volle melk. Zoals op de foto te zien wordt bij de Latte Macchiato de koffie nog meer gescheiden van de melk door de hoge vetwaarden in de melk.

Smaak: Romig en zoet
Bij deze melk proef je wel verschil ten opzichte van volle melk. Hierbij wordt de koffiesmaak heel erg zacht dus ik zou bij gebruik van deze melk ook een krachtige koffie adviseren!

3.5 Elke Melk verse volle melk

Waar andere melk allemaal UHT verwerkt is, is de Elke Melk een verse gepasteuriseerde volle melk die niet gehomoniseerd is. Dit betekent dat je zowel grotere als kleine vetbollen in de melk hebt en dat zie je tevens aan de room die bovenin de fles komt.

De inhoud per 100ml:

Energie 318 kj / 76 kcal
Vet 4,5
– waarvan verzadigd 2,5
koolhydraten 4,8
– waarvan suikers 3,8
eiwit 3,8

Schuimbaarheid: GOED
De verse volle melk is ook goed schuimbaar

Stevigheid melkschuim: GOED
De Stevigheid van het melkschuim is ook goed alleen is deze laag wat minder egaal dan bij bijvoorbeeld houdbare volle melk. Dit zou dan te maken kunnen hebben met de niet homogene melkvetten.

Smaak: Romig en zoet
De smaak wijkt naar onze bevindingen niet veel af van de houdbare volle melk

4. Opschuimen met Opschuimmelk

Opschuimmelk.. Zoals de naam het al zegt melk gemaakt voor opschuimen, maar wat is het verschil met gewone melk?

Op bijna elke verpakking staat dat de melk speciaal voor het opschuimen van melk is ontwikkeld voor de ideale verhouding tussen vetten en eiwitten. Als wij kijken naar de basis zien we dat er iets meer vet in zit ten opzichte van volle melk.

Wij testen de volgende soorten melk;

4.1 Friesche Vlag Latte Opschuimmelk
4.2 Friesche Vlag Latte Opschuimmelk Professional
4.3 GlobeMILK BaristaMilk
4.4 Albert Heijn Opschuimmelk
4.5 Rioba Opschuimmelk

4.1 Friesche Vlag Latte Opschuimmelk

Anders dan alle andere melk is deze (als enige) verpakking te vinden bij de koffiemelk in plaats van de houdbare melk of gekoelde verse melk.

De inhoud per 100ml:

Energie 297 kj / 71 kcal
Vet 4,1
– waarvan verzadigd 2,9
koolhydraten 4,8
– waarvan suikers 4,8
eiwit 3,6

Schuimbaarheid: GOED
De schuimlaag is goed, verder niets op aan te merken

Stevigheid melkschuim: GOED
De Stevigheid van het melkschuim is ook goed wat voor een opschuimmelk natuurlijk verwacht mag worden

Smaak
De smaak van deze melk is wel kenmerkend en lijkt meer op koffiemelk dan gewone melk wat kan verklaren waarom deze melk dan ook naast de koffiemelk staat

4.2 Friesche Vlag Latte Opschuimmelk Professional

Je zou zeggen; hetzelfde product, maar dan in een ander jasje. Echter zit er toch een klein verschil tussen dus daarom pakken wij deze verpakking toch even mee.

De inhoud per 100ml:

Energie 297 kj / 71 kcal
Vet 4,1
– waarvan verzadigd 2,9
koolhydraten 4,8
– waarvan suikers 4,8
eiwit 3,7

Schuimbaarheid: GOED
De schuimlaag is goed, verder niets op aan te merken

Stevigheid melkschuim: GOED
De Stevigheid van het melkschuim is ook goed en lijkt meer fluweel te zijn dan de variant die bij de koffiemelk te vinden is.

Smaak
De smaak is vergelijkbaar met volle melk en lijkt ietsje romiger te zijn dan volle melk.

4.3 GlobeMILK Barista Milk

Je zou zeggen; hetzelfde product, maar dan in een ander jasje. Echter zit er toch een klein verschil tussen dus daarom pakken wij deze verpakking toch even mee.

De inhoud per 100ml:

Energie 281 kj / 67 kcal
Vet 3,8
– waarvan verzadigd 2,4
koolhydraten 4,5
– waarvan suikers 4,5
eiwit 3,7

Schuimbaarheid: GOED
De schuimlaag is goed, verder niets op aan te merken

Stevigheid melkschuim: GOED
De Stevigheid van het melkschuim is ook goed en ook hier is de melk iets fluweler dan bijvoorbeeld volle melk.

Smaak
Ook de smaak is vergelijkbaar met volle melk en andere opschuimmelk en dus romig van smaak

4.4 Albert Heijn Opschuimmelk

Op alle verpakkingen kijken wij even naar de ingrediënten en zien wij eigenlijk overal: Volle melk UHT, dus 100% volle melk. Behalve bij deze…

Als wij de ingrediënten op een rijtje zetten:
71% volle melk, 28 % magere melk, suiker, melkeiwit, stabilisator(E401), aroma.

Dit product is dus een mix van volle en magere melk met toegevoegde ingrediënten en zelfs suiker. Dit is ook weer terug te zien in de voedingswaarden:

De inhoud per 100ml:

Energie 255 kj / 61 kcal
Vet 2,5
– waarvan verzadigd 1,5
koolhydraten 5,5
– waarvan suikers 5,5
eiwit 4,0

Schuimbaarheid: GOED
De schuimlaag is goed, verder niets op aan te merken

Stevigheid melkschuim: GOED
De Stevigheid van het melkschuim is ook goed en lijkt iets luchtiger te zijn dan andere opschuimmelk

Smaak
Onmiskenbaar valt hier de zoetigheid op van de melk op wat te verklaren is door het  toegevoegde suiker.

4.5 Rioba Opschuimmelk

Uit het schap bij de Makro kijken we ook naar deze variant.

De inhoud per 100ml:

Energie 291 kj / 70 kcal
Vet 4,1
– waarvan verzadigd 2,4
koolhydraten 4,7
– waarvan suikers 4,7
eiwit 3,3

Schuimbaarheid: GOED
De schuimlaag is goed, verder ook hier niets op aan te merken

Stevigheid melkschuim: GOED
De Stevigheid van het melkschuim is ook goed mooi.

Smaak
Niet anders dan volle melk; romig en vol van smaak.


5. Opschuimen met Sojamelk

Een goed alternatief voor mensen die lactose intolerant zijn is sojamelk. Gemaakt van sojabonen is deze van nature lactosevrij, suikerarm en laag gehalte aan vetten. Tevens is deze dan ook geschikt voor vegetariërs dus ook zeker testwaardig alternatief voor melk.

Wij testen de volgende soorten sojamelk;

5.1 Alpro Soya
5.2 Alpro Soya Suikervrij
5.3 Albert Heijn Barista Soja
5.4 Albert Heijn Barista Kokos Soja

5.1 Alpro Sojamelk

We pakken hierbij de Barista variant en zoals het pak al aangeeft moet het gegarandeerd schuimen. Als we kijken naar de inhoud bevat de Alpro Soya genoeg eiwitten om op te schuimen en als we kijken naar de vetten is dit dus vergelijkbaar met bijvoorbeeld halfvolle melk.

De inhoud per 100ml:

Energie 177 kj / 42 kcal
Vet 1,9
– waarvan verzadigd 0,3
koolhydraten 2,7
– waarvan suikers 2,5
eiwit 3,3

Schuimbaarheid: GOED
De schuimlaag is goed en mooi egaal

Stevigheid melkschuim: GOED
De Stevigheid van het melkschuim is ook goed, wat steviger dan halfvolle melk, maar niet zoals volle melk.

Smaak
Sojaboon… Dat is wat je direct proeft als je een slok neemt. Gelukkig valt deze smaak bij de volgende slokken mee en dan blend de koffie wel mooi bij de sojamelk. Maar toch, het is even wennen aan de sojasmaak.

5.3 Alpro Sojamelk Suikervrij

Ondanks dat Sojamelk al lage suikers heeft, is er ook een suikervrije variant van de Alpro Soya die dus geen suikers heeft.

De inhoud per 100ml:

Energie 177 kj / 33 kcal
Vet 1,8
– waarvan verzadigd 0,3
koolhydraten 0
– waarvan suikers 0
eiwit 3,3

Schuimbaarheid: GOED
De schuimlaag is goed en schuimt ook erg goed

Stevigheid melkschuim: GOED
De Stevigheid van het melkschuim is ook prima, vergelijkbaar met de normale Alpro Soja

Smaak
Ook hier komt weer de smaak van de sojaboon naar voren, maar doordat hier de suikers ontbreken proeft dit een stuk natuurlijker en komt de smaak van de koffie meer naar voren. Logisch, want suiker verbloemt de bitters in de koffie.

5.3 Albert Heijn Barista Soja

In het schap bij de Albert Heijn staan vele soorten barista melk alternatieven zoals de Barista Soja.

De inhoud per 100ml:

Energie 153 kj / 37 kcal
Vet 1,8
– waarvan verzadigd 0,3
koolhydraten 1,4
– waarvan suikers 0,5
eiwit 3,3

Schuimbaarheid: GOED
De sojamelk schuimt hier ook prima

Stevigheid melkschuim: GOED
De Stevigheid van het melkschuim is ook prima. Als we dit vergelijken met de Alpro is de melk iets minder stevig dan de Alpro Soja

Smaak
Eigenlijk vergelijkbaar met de Alpro Soja en is verschil nihil naar mijn mening. Overigens weer de sojasmaak die toch wat overheerst.

5.4 Albert Heijn Barista Kokos Soja

Naast de normale soja is er ook een kokos soja variant te vinden in de schappen. Opvallend is dat er minder eiwitten in zitten én weinig suikers.

De inhoud per 100ml:

Energie 100 kj / 24 kcal
Vet 2
– waarvan verzadigd 1,4
koolhydraten 0,3
– waarvan suikers 0,2
eiwit 3,3

Schuimbaarheid: GOED
De kokos sojamelk schuimt ook erg goed

Stevigheid melkschuim: GOED
De Stevigheid van het melkschuim is ook mooi en net zo stevig als de andere sojavarianten.

Smaak
De smaak is erg verassend! Waar je hier dus de typische sojasmaak verwacht, wordt de sojasmaak een stuk minder door de toevoeging van de kokos waardoor de smaak mooi in balans blijft. Tevens is deze erg goed voor de calorieën met maar 24 kcal per 100ml.


6. Opschuimen met Havermelk

Een ander alternatief voor melk is havermelk die ook van nature lactosevrij is. We zien hier dat er wel weinig eiwitten in zitten en de vraag is dan ook of dit zal gaan schuimen. In havermelk zit tevens weer meer koolhydraten dan melk.

Wij testen de volgende soorten havermelk;

6.1 Alpro Oat
6.2 Oatly! Haver
6.3 Albert Heijn Barista Haver

6.1 Alpro Oat

Van Alpro testen wij de Alpro Oat barista variant

De inhoud per 100ml:

Energie 254 kj / 61 kcal
Vet 3,1
– waarvan verzadigd 0,4
koolhydraten 7,9
– waarvan suikers 3,8
eiwit 0,3

Schuimbaarheid: VOLDOENDE
De Alpro Oat schuimt voldoende waarbij het soms wel lijkt alsof de Jura koffiemachine soms wat sputtert bij het schuimen.

Stevigheid melkschuim: VOLDOENDE
De Stevigheid van het melkschuim is dan wel voldoende, maar zien wel dat het wat dunnig schuim is met veel luchtbelletjes

Smaak
De smaak is wat zoetig en de smaak van haver komt ook snel naar boven. Al met al geen verkeerd alternatief voor melk

6.2 Oatly! Haver

De Oatly! Haver is wellicht de bekendste havermelk op de markt, want Oatly! besteed redelijk wat aan marketing voor haar bekendheid. Vooral op koffie evenementen laten zij zien wat ze met hun havermelk kunnen maken en beweren ze dat hun havermelk het beste schuimt. Als we kijken naar de specificaties, dan zien we dat in de Oatly! Haver meer eiwitten zitten dan de andere varianten. Nu testen op een Jura koffiemachine!

De inhoud per 100ml:

Energie 247 kj / 59 kcal
Vet 3,0
– waarvan verzadigd 0,3
koolhydraten 6,6
– waarvan suikers 4,0
eiwit 1

Schuimbaarheid: SLECHT
Ondanks dat Oatly! beweert het beste te schuimen, schuimt deze uit de Jura slecht. Het sputtert uit de uitloop en ook in het glas is te zien dat er maar een kleine schuimlaag ontstaat.

Stevigheid melkschuim: SLECHT
Mede doordat de havermelk sputtert uit de uitloop is de schuimlaag luchtig en bestaat deze uit grote luchtbellen

Smaak
De smaak is verder wel prima en komt ook hier de haversmaak weer naar voren.

Advies voor deze havermelk zou zijn om deze met een losse melkopschuimer te bereiden in plaats van de opschuimer van de koffiemachine.

6.3 Albert Heijn Havermelk

Ook deze variant is verkrijgbaar bij de Albert Heijn

De inhoud per 100ml:

Energie 205 kj / 49 kcal
Vet 3,0
– waarvan verzadigd 2,8
koolhydraten 4,8
– waarvan suikers 3
eiwit 0,5

Schuimbaarheid: MATIG
Ook hier heeft de melkschuimer van de Jura Z10 het lastig met het opschuimen van de havermelk. Af en toe sputtert deze en gaat dan weer door met met opschuimen

Stevigheid melkschuim: VOLDOENDE
De stevigheid van het melkschuim is voldoende, maar ook hier wat dunnig en redelijk wat luchtbellen

Smaak
De smaak is vergelijkbaar met de andere havervarianten, maar deze is wat minder zoetig dan de andere varianten naar mijn mening

6.4 Friesche Vlag Barista Haver

Een nieuwe variant die sinds eind 2023 op de mark verkrijgbaar is van Friesche Vlag

De inhoud per 100ml:

Energie 223 kj / 53 kcal
Vet 2,8
– waarvan verzadigd 0,3
koolhydraten 5,9
– waarvan suikers 2,8
eiwit 1,1

Schuimbaarheid: GOED
Dit is de enige havermelk die goed schuimt uit de Jura. Het schuim is dik en consistent en schuimt optimaal.

Stevigheid melkschuim: VOLDOENDE/GOED
De stevigheid van het melkschuim is goed, maar het blijft ietwat luchtig dan echt vol. Maar is beter dan de andere havermelk varianten.

Smaak
De smaak is wat je verwacht van een havermelk in je koffie en is verder goed.

7. Opschuimen met Amandelmelk & Kokosmelk

Zijn er nog meer alternatieven? jazeker, ook amandelmelk en kokosmelk gaan wij hier proberen om mee op te schuimen

Wij testen de volgende soorten 2 varianten;

7.1 Alpro Amandelmelk
7.2 Alpro Kokosmelk

7.1 Alpro Amandelmelk

Ook amandel is een gezond alternatief voor melk en kenmerkt zich door de lage voedingswaarden.

De inhoud per 100ml:

Energie 99 kj / 24 kcal
Vet 1,2
– waarvan verzadigd 0,1
koolhydraten 2,6
– waarvan suikers 2,5
eiwit 0,5

Schuimbaarheid: GOED
De amandelmelk schuim goed en mooi uit de Jura Z10

Stevigheid melkschuim: GOED
De stevigheid van het melkschuim is hier ook verder goed, niet een egale mooie laag zoals volle melk

Smaak
De smaak van amandel overheerst hier direct en proeft wat zoetig alsof er amandelsiroop bij de Latte Macchiato is gedaan. Door de notige smaak heb je ook een krachtige koffie nodig die hier bij past. Wij hebben de Marcafè Diamante gebruikt en die geeft een mooi balans!

7.2 Alpro Kokosmelk

De andere variant die ook te vinden is in het schap, is de kokosmelk van Alpro.

De inhoud per 100ml:

Energie 139 kj / 33 kcal
Vet 1,4
– waarvan verzadigd 0,7
koolhydraten 3,3
– waarvan suikers 3,3
eiwit 1,5

Schuimbaarheid: GOED
De amandelmelk schuimt goed en is verder niets op aan te merken

Stevigheid melkschuim: GOED
De stevigheid van het melkschuim is hier ook prima en mooi

Smaak
Net als de amandelmelk proef je hier direct de zoetigheid van de kokos in de koffie als een soort siroop. Zeker de moeite waard om eens te proberen, ook hier weer met een krachtige koffie zodat de smaak tussen zuur, zoet en bitter in balans blijft!


8. Samenvatting testresultaten

We hebben in totaal 19 verschillende soorten getest op de nieuwe Jura Z10 en ze beoordeelt op óf deze überhaupt schuim gaven, stevigheid en wat deze variant van invloed is op de smaak van een Latte Macchiato. We geven hier een korte samenvatting;

Conclusie opschuimen met Melk

Het mag duidelijk zijn dat Volle melk hierbij het beste melkschuim geeft en ook van grote invloed is op de smaak door de vetten in de melk. Hierbij is dat houdbare volle melk mooier schuimresultaat geeft dan verse melk. Dit heeft te maken dat houdbare melk gehomoniseerd is (vetdeeltjes zijn even groot) waardoor de schuimlaag mooi egaal is.

Verrassing hier is de Jersey melk waar aanzienlijk meer vetten in zitten waardoor je een echt romigere smaak krijgt.

Conclusie opschuimen met Opschuimmelk

We zien dat eigenlijk alle varianten opschuimmelk mooi melkschuim maken uit de Jura Z10. Het verschil ten opzichte van normale houdbare volle melk is miniem naar mijn mening zowel in smaak als in de hoeveelheid schuim. Als we dit dan afzetten tegenover het prijsverschil, dan is de opschuimmelk al snel 50% duurder dan gewone volle melk.

Opvallend in deze reeks wat de Albert Heijn Opschuimmelk. Waar alle andere varianten uit 100% Volle melk bestaat, is de Albert Heijn Opschuimmelk een bewerkt product van 71% volle melk, 28% magere melk en toegevoegd suiker en melkeiwit. Daarmee maakt het deze variant een stuk zoeter.

Conclusie opschuimen met Sojamelk

Bij Sojamelk kun je niet om de sojasmaak heen en dat is dus een kwestie van smaak. Alle varianten lenen zich er wel voor om te schuimen en geeft mooie resultaten.

Hier sprong de Albert Heijn Kokos Soja voor ons het meeste er uit, juist vanwege de kokossmaak valt de sojasmaak naar de achtergrond waardoor deze een stuk aangenamer smaakt.

Conclusie opschuimen met Havermelk (UPDATE 2024)

Met havermelk opschuimen in de Jura koffiemachines is toch nog lastig voor de meeste varianten. Hierbij zagen wij dat de Oatly! Haver slecht opschuimde en de andere varianten ook moeite hadden om perfect melkschuim te maken. De Alpro Oat en AH Barista Haver zijn te gebruiken in de Jura, maar wij zouden toch adviseren om deze in een losse melkopschuimer te bereiden.

De Friesche Vlag Barista Haver is compleet anders dan de andere varianten en goed schuimbaar. Als je voor een havermelk gaat die je in de Jura wilt gebruiken, kies dan voor deze!

Conclusie opschuimen met Amandelmelk & Kokosmelk

Ook amandelmelk en kokosmelk lenen zich goed voor het opschuimen in de Jura Z10. Hierbij is het ook een kwestie van smaak wat bij je past. Zowel de amandel als de kokos komen in de Latte Macchiato naar voren als een soort siroop. Gelukkig heb je dan niet de suikers van het siroop, maar wel de smaak! Zeker als je van siroop houdt, dan adviseer ik je deze varianten eens te proberen.


Dit artikel is geschreven door Peter