Hendriks Coffee
Direct koffie bestellen

De verschillen tussen arabica en robusta

Arabica en robusta zijn twee verschillende soorten koffieplanten. De koffieplanten vinden hun oorsprong in het tropische Afrika, met name in Ethiopië. De koffieplant gedijt het best in gebieden rondom de evenaar. De vrucht van de plant bestaat uit een pit, met daarin twee bonen. De vorm van de koffieboon is zo karakteristiek omdat deze tegen een andere boon in de pit zijn gegroeid. De koffieplant heeft natuurlijk afweermiddel tegen insecten, namelijk cafeïne.

 

 

Terug naar overzicht

Kenmerken arabica koffie

De arabica planten maken ongeveer 70% van de totale wereldproductie uit. De kenmerken van deze koffiesoort is dat de plantages zich rond 1500 meter hoogte bevinden en dat de boon gemiddeld groter en ovaler van vorm is. Omdat zich hier minder insecten bevinden, produceert de plant minder cafeïne, waardoor de koffieboon dus ook minder cafeïne bevat. De smaak van arabica koffie kenmerkt zich als meer divers dan de smaak van bijvoorbeeld robusta koffie. Omdat deze koffie op grotere hoogtes groeien is het land lastiger te bewerken, dit verklaart mede de hogere prijs van arabica koffie. De arabica koffie wordt voornamelijk in Zuid-Amerika en het oostelijk deel van Afrika verbouwd. Brazilië is de grootste exporteur van arabica koffiebonen.

Kenmerken robusta koffie

Robusta koffieplanten groeien op lagere hoogtes. Omdat de plant hier meer blootgesteld aan insecten en ziektes, produceert de plant meer afweerstoffen in de vorm van cafeïne. Dit hogere percentage cafeïne vind je terug in de smaak van de koffiebonen. Robusta bonen kenmerken zich oor een krachtiger aroma en een intense smaak. De voornaamste producenten van robusta koffie zijn de landen rondom de evenaar, met lager gelegen gebieden. In oostelijk Afrika, India, Indonesië en ook Brazilië is de hoogte en het klimaat geschikt voor het verbouwen van koffie.