Hendriks Coffee
Direct koffie bestellen

Afstelling voor de koffiebonen

As je voorgaande 2 adviezen hebt gevolgd, dan heb je nu een koffie die bij je smaak past en die ook nog vers is! Maar helaas kan deze koffie met de verkeerde afstelling van de koffiemachine nog steeds slecht smaken.

Het is dus van belang dat de koffiemachine afgesteld is op de soort koffiebonen om de juiste balans te krijgen.

 

Koffie in balans

Met balans bedoelen we dat de smaak van koffie de juiste combinatie van zuur, zoet en bitter bevat voor de beste smaakbeleving. In het zetproces van koffie komen de elementen zuur, zoet en bitter vrij uit de koffiebonen. Deze elementen worden dus geëxtraheerd (ontrekking en stoffen) uit de gemalen koffiebonen. Om duidelijkheid te geven gebruiken wij onderstaande weergave die laat zien wanneer de meeste elementen vrijkomen tijdens het zetten van koffie op espressobasis.

 

In de weergave kun je zien dat in de eerste 10 seconden de meeste zuren uit de koffiebonen worden geëxtraheerd, de volgende 10 seconden de zoeten en daarna 10 seconden de bitters. Na 30 seconden worden er alleen nog ‘vieze’ bitters uit de koffie geëxtraheerd die de zuren en de zoeten doen overheersen en een assige of verbrandde smaak afgeeft. De koffie is dan te lang geëxtraheerd en dat noemen wij overextractie.

De perfecte balans van de meeste koffies ligt tussen de 22 en 30 seconden extractietijd (Met extractietijd bedoelen we de tijd dat er water door de gemalen koffie gepompt wordt). Als je koffie goed smaakt en dus voor jou in balans is, dan hoef je de koffiemachine verder niet af te stellen op de koffie. Wanneer de koffie dus niet in balans is kunnen we de volgende afstellingen doen aan de koffiemachine:

  • Volume-instelling
  • Sterkte-instelling
  • Maalgraadinstelling

Om de koffie af te stellen in de koffiemachine beginnen we eerst met de volumes en de sterkte in te stellen. Deze staan al vaak goed ingesteld, maar we pakken deze als de basis zodat je in het vervolg alleen nog maar de maalgraadinstelling hoeft in te stellen.

Terug naar overzicht