Hendriks Coffee
Direct koffie bestellen

Maalgraadinstelling

De maalgraad is de instelling hoe fijn de koffiebonen worden gemalen. Met het regelen van deze maalgraad kan je de perfecte balans opzoeken zoals eerder beschreven.

Om duidelijk te maken wat de invloed van de maalgraad is op de balans gebruiken wij onderstaande afbeeldingen die het verschil laat zien tussen een fijne maling en een grove maling.

 

Bij fijn gemalen koffie loopt de koffie langzaam door, vergelijk het maar met een bak zand. De kleine korrel vormen een blokkade waardoor het moeilijker is om water doorheen te laten gaan. Dit betekent dat de doorlooptijd langer wordt.

Grof gemalen koffie kun je zien als een bak met keien. Het water kan makkelijk langs de keien heen wat resulteert in een korte doorlooptijd.

Door de maalgraad grover of fijner te zetten kun je dus de doorlooptijd regelen zodat je een mooie balans uit je koffiebonen kunt halen.

Moet je nu met een stopwatch bij je koffiemachine gaan zitten en de tijd meten?

Dat kan wel, maar wie zegt dat die 25 seconden doorlooptijd wel goed smaakt? Smaken verschillen en daarom is het beter om de maalgraad af te stellen op smaak. Probeer dus de koffie op smaak af te stellen met de volgende stappen totdat je de juiste balans krijgt:

Loopt de koffie snel door en smaakt deze zuur?

Zet dan de maalgraad een stuk fijner om een langere doorlooptijd te krijgen

Loopt de koffie moeilijk door en smaakt deze bitter of naar as?

Zet dan de maalgraad een stuk grover om een kortere doorlooptijd te krijgen.

Hoe stel ik mijn maaleenheid af?

De instelling van de maalgraad moet bij vrijwel iedere koffiemachine handmatig gedaan worden. Ga dus op zoek naar de maalgraadinstelling op de koffiemachine. Vaak zit deze instelling rondom het bonenreservoir, want de bonen moeten uiteindelijk toch in de maaleenheid komen. Vaak ziet de afstelling er zoals onderstaande afbeelding uit waarbij het kleine stipje of smalle gedeelte de fijne maalgraad aangeeft en het grote stipje de grove maalgraad.

BELANGRIJK: Het draaien aan de maalgraadinstelling alleen tijdens het malen verstellen.  Dit voorkomt dat de maaleenheid vast draait of defect gaat!

Als het goed is heb je een beetje kunnen spelen met de instelling van de maalgraad. Hopelijk heb je nu de beste instelling voor jou koffiebonen gevonden voor de juiste balans en dus smaakbeleving!

Is dit niet het geval? Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn, zoals een onzuivere koffieboon in je koffie, een vervuilde koffiemachine of de koffie past gewoonweg niet bij je smaak. Een onzuivere koffieboon komt niet vaak voor en moet de volgende kop koffie al beter zijn. Een vervuilde machine komt echter vaak voor en daarvoor dien je je machine goed schoon te laten maken. Eventueel kunnen wij dat ook doen met een onderhoudsbeurt voor koffiemachine.

Terug naar overzicht