Hendriks Coffee
Direct koffie bestellen

Het reinigen van het melksysteem

Zo’n koffiemachine die ook een cappuccino en latte macchiato kan maken is fantastisch en met één druk op de knop heb je tegenwoordig al deze koffiespecialiteiten. Maar omdat je met verse melk werkt, komt ook het hygiënische aspect een kijkje nemen. Hier wordt het vaak in het begin een ingewikkeld verhaal, maar wij proberen dit in dit artikel zo helder mogelijk te maken.

 

Wat gebeurt er bij het opschuimen?

Bij het opstomen van melk worden de eiwitten van de vetten gescheiden in de melk door middel van lucht/stoom. Vervolgens blijft het vocht tussen de eiwitten en vetten hangen, waardoor je een luchtige en stevig melkschuim krijgt.

Waarom moet ik het melksysteem reinigen?

Doordat de eiwitten van de vetten gescheiden worden blijven deze kleine deeltjes achter in het melksysteem. Hoe langer je wacht met het reinigen van deze kleine deeltjes des te moeilijker deze weg te spoelen zijn.

Deze deeltjes blijven zich na verloop van tijd ophopen wat voor een verstopping kan zorgen. Vaak zien wij dat het stoomcircuit geblokkeerd wordt of het luchtventiel vervuild raakt waardoor je geen melk meer krijgt of een slechte schuimlaag.

Hoe reinig ik mijn melksysteem?

Het reinigen van het melksysteem hoeven we niet moeilijker te maken dan het is. Er zijn enkele opties en laten wij hieronder stap voor stap zien.

Benodigdheden

De verschillende reinigingsopties:

  • Reinigen met Melkreinigingsbakje
  • Reinigen met Melkreinigingsbakje bij de Jura Z6 en Z8
  • Melkopschuimer uit elkaar halen en afspoelen

Reinigen met Melkreinigingsbakje

Jura heeft een melkreinigingsbakje ontwikkeld waarmee je wat eenvoudiger het melksysteem kunt reinigen.

Stap 1: Vul ongeveer 10 tot 15 ml in het voorste vakje van de melkreiniger

Stap 2: Vul het voorste vakje tot aan het streepje wat aan de voorkant zichtbaar is en plaats deze onder de cappuccinatore.

Stap 3: Sluit het slangetje aan tussen het reinigingsbakje en de melkopschuimer.

Stap 4: Ga in het menu van je koffiemachine en selecteer ‘Onderhoud’. Druk vervolgens op de functie ‘Melksysteem reinigen’ of ‘C – reinigen’.

Stap 5: Start vervolgens de reiniging. De machine zal nu het melksysteem spoelen met reinigingsmiddel.

Stap 6: Wanneer de machine vraagt om ‘Water vullen’, leeg het systeembakje en spoel deze om met water.

Stap 7: Vul het bakje tot aan het streepje met koud kraanwater en sluit deze weer aan op de cappuccinatore.

Stap 8: Druk op de spoelknop of Rotary Switch om de spoeling te hervatten.

Stap 9: Dat was de reiniging al! Met een beetje oefenen leer je deze stappen uit je hoofd en heb je in het vervolg binnen enkele minuten de melkreiniging uitgevoerd!

Reinigen met Melkreinigingsbakje bij de Z6 en de Jura Z8

Bij de Jura Z6 en de Jura Z8 levert Jura het melkreinigingsbakje standaard mee. Het unieke van de Jura Z6 en de Jura Z8 is dat je hierbij alleen maar de melkreiniger hoeft toe te voegen, want de machine vult namelijk zelf het bakje.

Stap 1: Start het melkreinigingssysteem via het menu van de koffiemachine.

Stap 2: Vul het voorste vakje met ongeveer 15  ml melkreiniger.

Stap 3: Sluit het slangetje aan tussen het reinigingsbakje en de melkopschuimer.

Stap 4: Druk op ‘Volgende’ en start de melkreiniging. De machine gaat nu het bakje aanvullen met water en spoelt daarna het gehele melksysteem.

Stap 5: Wacht tot de machine het proces heeft afgerond en spoel het bakje schoon.

Stap 6: Klaar! Eenvoudiger kan niet toch?

Melkopschuimer uit elkaar halen en afspoelen

Deze optie is wel de snelste optie, maar met alleen afspoelen kun je niet alle melkresten perfect wegspoelen. Tevens kan het zijn dat je een onderdeeltje mist als je de opschuimer uit elkaar haalt.

Wanneer je dit doet, zorg er dan wel voor dat je minimaal 1 keer per week de onderdelen in een bakje met water legt. Hou 15 ml melkreiniger op 250 ml water hiervoor aan. Laat de onderdelen een nacht in de melkreiniger liggen en spoel deze de volgende daq goed schoon met heet water.

Terug naar overzicht