Hendriks Coffee
Direct koffie bestellen

Koffiebonen bewaren, onze tips!

Er is niets lekkerder dan de geur en smaak van verse koffiebonen. Daarom is het belangrijk om de koffiebonen zo vers mogelijk te houden na het openen van de zak koffie.

Dagelijks krijgen wij hier veel vragen over en hieronder lees je onze tips hoe jij je koffiebonen het beste kunt bewaren.

 

Terug naar overzicht

 

Do’s & Dont’s in het kort

Do’s

  • Zorg dat de koffiebonen droog, donker en luchtdicht bewaard worden
  • Controleer de koffiezak op een luchtventiel
  • Bewaar de koffie in de oorspronkelijke zak en sluit deze af met een vershoudclip of;
  • Bewaar de koffiebonen in de vriezer

Dont’s

  • Je koffie bewaren in een blik of glazen pot
  • Na openen de koffiezak dichtvouwen of dichtplakken
  • Je koffiebonen in de koelkast bewaren
  • Een zak koffie zonder luchtventiel kopen

 

Wat is de houdbaarheid van koffie?

In principe zijn koffiebonen onbeperkt houdbaar, want ook met een koffie die 10 jaar oud is, kun je nog steeds koffie zetten. Of het lekker is? Zeer waarschijnlijk niet, maar smaken verschillen 😉

Standaard wordt er een THT (Ten minste Houdbaar Tot) van 2 jaar na branddatum/productiedatum aangehouden op de koffiezakken, maar toch loopt de optimale smaak van koffie vanaf 6 maanden na productiedatum terug.

Kijk eens op je koffiezak thuis en zoek of er een brand- of productiedatum op staat. Staat er geen brand- /productiedatum op? Dan zal het merk je geen informatie willen geven over hoe vers de koffiebonen zijn en is waarschijnlijk de THT van 2 jaar gepakt.

Op onze koffiebonen kun je wél de branddatum vinden, omdat wij het belangrijk vinden dat je weet hoe vers je koffiebonen zijn!

Stelregel van 3

Voor de optimale smaak en aroma’s gebruiken wij de stelregel van 3 waarbinnen de koffie gebruikt moet worden:

  • 30 seconden – Na het malen van de koffiebonen vervliegen smaak en aroma’s na 30 seconden
  • 3 dagen – In het bonenreservoir hebben de koffiebonen 3 dagen nog de optimale smaak
  • 3 weken – Na openen van de koffiezak blijven de koffiebonen tot 3 weken goed mits goed afgesloten
  • 3 x 3 weken (9 weken) – Koffiebonen in de vriezer in vriezerzakjes (Ja echt, de vriezer! Lees er meer over onder koffiebonen bewaren in de vriezer)
  • 3 x 3 x 3 weken (Zeg 6 maanden) – In een ongeopende zak met luchtventiel blijven de koffiebonen tot wel 6 maanden optimaal

Omgevingsfactoren die van invloed zijn op de houdbaarheid

Bescherm je koffiebonen voor de volgende omgevingsfactoren:

  • Lucht – Wanneer koffiebonen in contact komen met lucht, zal dit al effect hebben vanwege de luchtvochtigheid en zuurstof
  • Licht – Ook licht is van invloed en draagt bij aan het verouderingsproces van koffie
  • Water/Vocht – We gebruiken juist water om koffie te extraheren en als de koffiebonen al in contact komen met water, start je eigenlijk de extractie al
  • Temperatuur – Bewaar je koffiebonen op een plek met een stabiele omgevingstemperatuur (vriezer of kamertemperatuur), te veel temperatuurschommelingen kunnen condensvorming veroorzaken

Wat is dat gekke ronde ding op die koffiezak?

Dat is het luchtventiel. Het luchtventiel is een een-weg ventiel en zorgt dat er wel lucht uit de zak kan, maar niet terug er in.

Het ventiel is heel belangrijk, omdat koffiebonen na het branden in de zak nog kunnen ‘nagassen’. Door het luchtventiel kan dit gas wel de zak uit, maar zuurstof niet er in. Zonder een luchtventiel kan de verpakking scheuren waardoor er zuurstof bij de koffiebonen kan komen.


 

Hoe kun je het beste je koffiebonen bewaren?

In de koffiezak

Dit is de makkelijkste manier en dit adviseren wij als jij binnen 3 weken na openen van de zak ook de koffiebonen gebruikt.

Na het openen van de koffiezak sluit je de zak af met een vershoudclip en bewaar je de zak bij voorkeur in de kast.

In de vriezer

Het klinkt inderdaad gek, maar de vriezer is toch echt de beste optie wanneer je langer dan 3 weken nodig hebt om die zak koffiebonen op te maken. In de vriezer blijft de optimale smaak tot wel 3 keer langer behouden!

Volg de onderstaande stappen voor het invriezen:

  1. Open de zak koffie en vul het bonenreservoir (ca. 200 gram)
  2. Verdeel de rest van de inhoud van de koffiezak over meerdere vriezerzakjes (ca. 200 gram per zakje). Gebruik vriezerzakjes om te voorkomen dat ijs bij de koffiebonen kan komen
  3. Zorg ervoor dat de zakjes dicht zijn en leg de zakjes met koffiebonen in de vriezer
  4. Wanneer je bonenreservoir weer leeg is, pak een zakje uit de vriezer en vul direct het bonenreservoir, koffiebonen hoeven niet te ontdooien en kun je direct gebruiken
  5. Let op dat je de koffiebonen niet opnieuw kan invriezen in verband met condensvorming dus zorg ervoor dat het zakje in het bonenreservoir helemaal leeg gaat 🙂

 


 

FAQ

VraagAntwoord
Kun je koffiebonen bewaren in de koelkast? Dan worden ze ook donker en koel bewaard?Nee, in je koelkast is veel vocht en heb je tevens kans dat andere geuren van andere producten de koffie kunnen beïnvloeden. Daarnaast is de kans op condensvorming erg groot
Kan ik koffie bewaren in een blik of glazen pot?Dat kan wel, maar heeft zeker niet de voorkeur. Het blik of glas wordt steeds herbruikt en als dit niet schoongemaakt wordt, dan neemt de verse koffie de oude geuren en oliën op wat direct van invloed is op de smaak. Het is dus beter om de koffie in de originele verpakking, luchtdicht te bewaren.

Peter Hendriks, Koffiebaas Hendriks Coffee
Dit artikel is geschreven door Peter, onze barista in huis!
Heb jij nog vragen? Stel ze gerust:

Ik heb een vraag